Recepte no Indijas, kur rožūdeni un rozes izmanto daudzos desertos. Ziedlapas no 6 rozēm pārlej ar ½ litru medus. Atstāj ievilkties 2 nedēļas, apmaisot ik pēc 5 dienām, jo rožu ziedlapas uzpeld augšā ar laiku. Izfiltrē un rožu medus gatavs! To var lietot kā piedevu jogurtiem, kēksiņiem, desertos, vai kopā ar tējas sieriem kā mērci.
Kaut kas neparasts un ne visai bieži dzirdēts… Mežrožu ziedlapu ievārījums, dažreiz saukts arī par medu, jo tas ir salds. Recepti izvēlējos, jo atgādināja man mammas smaržas, savā ziņā nostaļģija.
ROŽU IEVĀRĪJUMU MEDUS
- 200 g rožu ziedlapiņu,
- 100 g laima (ja nevēlies laimu, tad vari lietot citronu, bet to vajadzēs uz pusi vairāk),
- verdošs ūdens (tik daudz, lai visu nosegtu),
- 300 g cukura.
Rožu ziedlapiņas nedaudz sapluina. Gaisā uzvirmo skaistākais aromāts- nedaudz pēc vasaras, nedaudz pēc mīlestības…. Ziedlapas liek katliņā. Plānās ripiņās sagriež izvēlēto citrusaugli un kārto starp rozēm. Aplej ar verdošo ūdeni un atstāj uz 6 stundām ievilkties. Lai labāk saglabātos aromāts iesaku likt virsū vāciņu.
Kad pagājis noteiktais laiks, tad ziedlapiņas un laimu izzvejo no katliņa un izvilkumam pieber cukuru. Ieteiktu izvēlēties ievārījuma cukuru, jo tas vārīšanas procesu padarīs ātrāku un drošāku.Visu vāra ik pa laikam mainot viršanas stiprumu. Tavs ievārījums būs gatavs pēc aptuveni 40 minūtēm. Gatavu vari uzglabāt ne ilgāk par mēnesi, jo tas zaudē savas aromātiskās īpašības. Lieto pie ledus tējas, jo tas dos „savādāku” garšas baudījumu, der arī uz maizītes. Pie katla maliņām esošā želejiņa ir varens kārums bērniem, jo tā, nokasīta ar karotīti, nekrīt zemē un nepil. Krāsa, garša un atmiņas ir neaizmirstamas…
Jā, šīs medus – ievārījums esot dziedniecisks…un kāpēc nepamēģināt, ja rožu krūmi zied pilnā plaukumā, veiksmīgi.!